Ga naar pagina inhoud

Mechelen- Het Roze Huis Antwerpen organiseert op zondag 16 oktober een mars ter nagedachtenis van de moord op Ihsane Jarfi. Ihsane Jarfi werd op 2012 in Luik vermoord na een avondje uitgaan. Het Roze Huis slaat de handen ineen met de stad Mechelen, cavaria, fondation Ihsane Jarfi, Rainbowhouse Brussel, HLWM, Federation Prisme en regenbooghuis UniQue. Iedereen die een vuist wil maken tegen homofobie, discriminatie en racisme, kan deelnemen aan deze mars.

Homofobe moord
Ihsane Jarfi werd in 2012 na een avondje uitgaan in Luik door vier mannen ontvoert en zwaar mishandeld, omwille van zijn homoseksualiteit. Zijn lichaam werd acht dagen later toegetakeld gevonden in een veld in Tinlot (Hoei). De mannen werden veroordeeld tot zware gevangenisstraffen. Deze zaak is de eerste in België waarbij homofobie als verzwarende omstandigheid werd gezien.

Herdenkingsmars
De herdenkingsmars vindt plaats op zondag 16 oktober in Mechelen. Iedereen is welkom vanaf 14 uur op de Grote Markt. Om 14.30 uur start de Mechelse schepen van Gelijke Kansen, Gabriella De Francesco, met een speech. Deze wordt gevolgd door een speech en oproep van LGBTQIA+ belangenbehartiger cavaria. Aansluitend is er een korte performance van Lyna. Rond 15.15 uur start de mars, die door het stadscentrum van Mechelen zal trekken. Omstreeks 16.15 uur eindigt de mars, terug op de Grote Markt. Om 17.30 uur kunnen geïnteresseerden gratis de film ´Animals´, een film over Ihsane Jarfi, bekijken in cinema Lumière.

Hassan Jarfi
De vader van Ihsane, Hassan Jarfi, richtte in 2014 de fondation Ihsane Jarfi op. De stichting strijdt tegen homofobie en discriminatie en zamelt geld in voor projecten ter bevordering van verdraagzaamheid en interculturele dialoog. Jarfi trekt zelf ook regelmatig naar scholen, waar hij vertelt over zijn zoon, en de leerlingen sensibiliseert rond homofobie.

Mars nog altijd nodig
´De mars ter nagedachtenis Ihsane Jarfi is helaas in 2022 nog altijd nodig. Niet alleen om de herinnering aan Ihsane levend te houden, maar omdat vechten voor gelijkheid en verdraagzaamheid nog altijd hard nodig is – zeker in de situatie waarin de wereld zich nu bevindt. We willen een statement maken dat xeno- en homofobie, racisme, ongelijkheid en onverdraagzaamheid geen plaats hebben in deze maatschappij en een duidelijk statement maken naar (buitenlandse) politici die proberen om ons de mond te snoeren,´ aldus de coördinator van de mars en vrijwilliger bij Het Roze Huis, Jacques Smet.