Ga naar pagina inhoud

Een onderzoek gevoerd door de vijf provinciale regenbooghuizen, onderzocht en bevroeg alle Vlaamse gemeente en steden op hun gelijke kansenbeleid. Daaruit blijkt dat de helft van de Antwerpse steden en gemeenten een schepen voor Gelijke Kansen heeft. De resultaten van het onderzoek worden op vrijdag 11 december voorgesteld.

“Alle Antwerpse steden en gemeenten hangen steeds de regenboogvlag uit op de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei. Dit is een enorm krachtig signaal,” geeft Het Roze Huis, het regenbooghuis in de provincie Antwerpen aan. “Toch voert slechts een minderheid van de steden en gemeenten een actief beleid rond LGBTQIA+.”

Impact op inwoners

Een lokaal beleid heeft een enorme impact op het dagelijks leven van elke burger, ook op LGBTQIA+-inwoners. Het leven van mensen speelt zich immers in eerste plaats af in hun straat, wijk, gemeente of stad. Op federaal en gemeenschapsniveau is de laatste vijftien jaar ingezet op het gelijkschakelen van wetgeving voor LGBTQIA-personen. Onze wetgeving is verbeterd, maar de samenleving groeit te traag mee. De heteronorm houdt LGBTQIA+ personen onzichtbaar, het binaire ‘man of vrouw’-denken is hardnekkig ingebakken en ingeprent.

Gemeenten en lokale instellingen kunnen en moeten het verschil maken en de verantwoordelijkheid opnemen voor het welzijn van hun inwoners. “Het onderzoek toont aan dat er al heel wat dingen op lokaal niveau gebeuren maar met dit thema nog steeds te weinig rekening wordt gehouden in beleidsnota’s en in de werking,” aldus Het Roze Huis. “We willen met de resultaten van dit onderzoek steden en gemeenten inspireren en blijvend motiveren om te werken aan hun inclusie- en gelijke kansenbeleid.”

De volledige resultaten van het onderzoek, opgedeeld per gemeente is downloadbaar via Analyse lokaal-Vlaamse regenboogbeleid | KLIQ (kliqvzw.be)