'Verzwegen verlangen': een vademecum voor Belgische holebi's en sympathisanten

Een doctor in de geschiedenis, twee jonge doctorandi en twee ervaren rotten bundelden hun kennis in het boek: 'Verzwegen verlangen: een geschiedenis van homoseksualiteit in België'.

8 december 1292. Jean de Wettre wordt op de Blandijnberg in Gent verbrand voor sodomie, de 'onnoembare zonde'. Voor zover Jonas Roelens, Elwin Hofman, Wannes Dupont, Paul Borghs en Bart Eeckhout kunnen nagaan, is dit de eerste terechtstelling wegens homoseksualiteit (anachronisme in het woord) in West-Europa. Gent heeft zich altijd al progressief gevoeld.

Sodomieters
'Verzwegen verlangen: een geschiedenis van homoseksualiteit in België' doet wat de titel zegt: een geschiedenis vertellen over sodomieters, buggers, pederasten, saffisten en andere zondaars in het gebied dat nu België is.
 
De verleiding is groot om mijn pas verworven kennis over homovervolgingen in de Zuidelijke Nederlanden hier en nu tentoon te spreiden. Hoe het woord bugger(ij) komt van Bulgarije en nog steeds in het Engels (buggery) en het Frans (bougre) gebruikt wordt…
 
Maar ik ga aan deze verleiding weerstaan.

Vademecum
'Verzwegen verlangen: een geschiedenis van homoseksualiteit in België' neemt homoseks(ualiteit) in België sinds de late middeleeuwen onder de loep. Het analyseert de dynamieken van het ontstaan van een homoseksuele identiteit, de vervolgingen, de niet-vervolgingen, het stilzwijgen.
 
Kortom, 'Verzwegen verlangen' is een must en een vademecum voor al wie begaan is met holebi's en transgenders. En ook voor wie ons minder goed gezind is het een goede les geschiedenis.
Was dit een verfilmde Amerikaanse comic, heette het 'Origins'. En dat is 'Verzwegen verlangen', een overzicht van waar we komen.

Brandend actueel
Het boek komt net uit terwijl de klopjacht op homo's in Tsjetsjenië verontrust. Deze recensie schrijf ik terwijl het jaarlijks wederkerend debat over het nut, zin en onzin van de gaypride opleeft. Hoe toepasselijk.

Vlot
'Verzwegen verlangen' leest vlot. Hoewel het boek non-fictie is en iets serieus behandelt, zit er humor in. Onvermijdelijk, want het gaat over seks. Het is allemaal levendig beschreven.
 
Ga ende lees!
'Verzwegen verlangen: een geschiedenis van homoseksualiteit in België'
Jonas Roelens, Elwin Hofman, Wannes Dupont (red.)
Uitgeverij Vrijdag, 2017

Bron: zizo-online/Timothy Junes