Rob Tielman blogt: Nederlands wereldtaal: niet in Nederland?

Op 23 februari 2019 werd bekend dat de Vrije Universiteit in Amsterdam gaat stoppen met het aanbieden van de bachelorstudie Nederlands wegens een gebrek aan studenten. In het studiejaar 2018/2019 begonnen aan alle Nederlandse universiteiten bij elkaar slechts  201 studenten Nederlands te studeren. Buiten het Nederlandse taalgebied doen wereldwijd zo'n 15.000 universiteitsstudenten deze studie bij meer dan 600 universitaire docenten aan ruim 150 universiteiten in 40 landen. Is het Nederlands in Nederland nu geen wereldtaal meer?

Toen ik bijna zes jaar geleden begon met mijn blog kreeg ik kritiek dat ik in het Nederlands schreef en niet in de "wereldtaal Engels". Inmiddels is mijn blog reeds meer dan   330.000 keer bekeken waarvan ruim twee derde buiten Nederland. De meeste Nederlanders lijken niet te beseffen dat het Nederlands een wereldtaal is voor 24 miljoen moedertaalsprekers en 4 miljoen tweede taal sprekers: de achtste taal in de EU en twaalfde taal op internet.
Lees verder op Rob Tielman blogt.                                       Beeld: Wikipedia

Dutchspeakersworldwide.png
Door No machine-readable author provided. Shibo77 assumed (based on copyright claims). - No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., Publiek domein, Koppeling