Open Brief: Het Roze Huis zegt neen tegen homofobe zus

Het Roze Huis- çavaria  Antwerpen, de holebi- en transgenderkoepel van Antwerpen, is  diep geschokt en zeer verontwaardigd door de recente evoluties in Rusland met betrekking tot de maatschappelijk positie van holebi’s en transgenders.

In Rusland zijn wetten aangenomen die onder meer het promoten van holebiseksualiteit bij minderjarigen verbieden. Deze wetten werden zo vaag geformuleerd dat elke uiting van holebiseksualiteit geïnterpreteerd kan worden als een strafbaar feit. Deze situatie  zorgt ervoor dat holebi’s en transgenders volledig uit het straatbeeld verdwijnen. Meer nog, zelfs voorlichting  rond  HIV en aids komt op de helling te staan.  De lokale  holebi- en transgenderbeweging wordt door deze wetten monddood gemaakt.

Zo ontstaat een maatschappelijk klimaat waar holebi’s vogelvrij worden verklaard.

We zien hier nu reeds de gevolgen van. Neonazi’s in Rusland lokken holebi’s in de val met nepdates om ze te mishandelen. De video’s worden verspreid op het internet en worden tienduizenden keren bekeken. Er mag zelfs niet gewaarschuwd worden voor deze praktijken want dit wordt gezien als het promoten van holebiseksualiteit.

Banden met Sint-Petersburg

Voor Het Roze Huis stoppen holebi- en transgenderrechten niet aan onze grens. Wij voelen ons dan ook verbonden met de holebi- en transgendergemeenschap in Rusland. Bovendien heeft de stad Antwerpen een zusterband met Sint-Petersburg. Voor ons reden genoeg om over te gaan tot actie.

Wij voelen ons niet langer verzusterd met een stadsbestuur in Sint-Petersburg dat deze discriminerende wetten op een actieve manier toepast . Wij zien dat tot op heden de zusterband  en dialoog tussen onze stad en Sint-Petersburg niet hebben geleid tot een verbetering van de situatie van holebi’s en transgenders.

Wij vragen het stadsbestuur van Antwerpen als krachtig signaal deze zusterband op te schorten.

Vertegenwoordigers van het economische en culturele leven in Antwerpen ondersteunen alvast onze oproep. Zo geeft Nico Volckeryck van onder meer Gay Business Antwerp aan dat het belangrijk is voor de stad om goede, economische banden met zustersteden te onderhouden, maar dat dit niet ten koste mag gaan van fundamentele principes. 

De opschorting van de zusterband is voor Het Roze Huis een extra stimulans om de contacten te versterken met die actoren die de situatie van de plaatselijke holebi’s en transgenders daadwerkelijk ter harte nemen. Wij gaan ervan uit dat onze beleidsmakers ons hierbij zullen ondersteunen.

Het Roze Huis zal alvast het voortouw nemen. Onze solidariteit met onze Russische zusterorganisaties maken we op korte termijn concreet met een geldinzamelactie.

To Russia with Love

De worldOutgames brengen deze weken duizenden holebi’s en transgenders vanuit heel de wereld naar onze stad. We doen een beroep op hen en iedereen die zich solidair wilt verklaren om deze brief te onderschrijven en ons te vervoegen aan het Russisch consulaat in Antwerpen waar op vrijdag 9 augustus om 18u een kiss-in zal plaatsvinden.

Op deze manier willen we onze bezorgdheid en verontwaardiging op een liefdevolle manier overmaken aan de Russische vertegenwoordiging.

 

Namens Het Roze Huis – çavaria Antwerpen

Leonie Nelissen, voorzitter