De educatieve koffer voor leerkrachten

Maak holebi- en transgenderthema’s bespreekbaar in de lagere school.

Foto's door Jill Bertels

Deze koffer is een praktische tool waarmee jij als leerkracht op een leuke manier verschillende thema’s aan bod kan brengen zoals bijvoorbeeld genderrollen, geaardheid, genderdiversiteit,… In de koffer vind je tips en tricks om met de onderwerpen aan de slag te gaan en  per graad is er een kleurrijke map voorzien waarin telkens kant-en-klare opdrachten zitten. Eenvoudig voor jou om te gebruiken. Ook het bijhorende educatieve materiaal ( zoals DVD’s, CD’s en boeken) voorzien we in deze koffer.

Voorbeeld voor 1ste en 2de lj:

Met deze bewegingsopdracht op muziek is het de bedoeling dat je als leerkracht uitspraken doet en dat de leerlingen via beweging uitdrukken hoe ze zich voelen bij die uitspraken. Een uitspraak kan bijvoorbeeld zijn “ik zie 2 mannen hand in hand over straat lopen” of “iemand in onze klas wordt gepest”.

Per graad zijn verschillende opdrachtenfiches beschikbaar waarop telkens een korte beschrijving, de speluitleg , voorbeelden en de leerdoelen staan. De fiche kan voor jou als leerkracht een houvast zijn om met de thema’s aan de slag te gaan.

Respect met Sam:

Sam is het figuurtje dat staat voor vriendelijkheid, openheid en beleefdheid in de klas. We maken het holebi-thema bespreekbaar en doen dit met respect. De leerkracht leest de bijsluiter van ‘Sam’ voor en legt uit dat Sam bij de workshops ervoor zal zorgen dat alles respectvol besproken zal worden.

Voorbeeld voor 5de en 6de lj:

Een stellingenspel, voor het 5de en 6de leerjaar, wordt gespeeld aan de hand van een speelbord. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk met je groepje de finish te halen. Als leerkracht begeleid je het spel en lees je de stellingen voor. De juiste antwoorden, extra achtergrondinformatie die je kan meedelen aan de leerlingen en het speelbord zitten allemaal gebruiksklaar in de koffer.

Wil ook je deze koffer in de klas gebruiken? Dat kan, volledig gratis! Voor meer informatie, neem contact op met Het Roze Huis: info@hetrozehuis.be, +32 (0)3 288 00 84, www.hetrozehuis.be