Holebihuis Vlaams-Brabant krijgt 10.000 euro extra middelen van Leuven

Schepen Denise Vandevoort speecht in de micro in café Rocco tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Holebihuis Vlaams-Brabant

Het Holebihuis Vlaams-Brabant krijgt van het Leuvense stadsbestuur 10.000 euro extra middelen. Het extra geld is bedoeld om de strijd tegen homofoob geweld op te drijven. Het Holebihuis Vlaams-Brabant krijgt een projecttoelage van 3000 euro. Voor het Holebifilmfestival Vlaams-Brabant voorziet het stadsbestuur 2500 euro.

Goede samenwerking
De samenwerking tussen stad en Holebihuis op vlak van gay bashing begon toen Leuven in februari 2012 werd opgeschrikt door een geval van homofobe agressie. Stadsbestuur, politie en het bestuur gingen toen samenzitten. Daaruit volgde een preventieavond in mei 2012 waarop aanwezigen antwoorden kregen op verscheidene vragen, zoals: Hoe meld ik homofoob geweld? Hoe stel ik me weerbaar op en kan ik voorkomen dat penibele situaties escaleren? … Dit initiatief was een samenwerking tussen de Leuvense dienst samenleven & diversiteit, het Holebihuis en de politie Leuven.

Denise Vandevoort (foto links), de schepen van Gelijke Kansen (SP.A), benadrukt dat de stad zich blijvend engageert om extra middelen te voorzien: “Laten we samen blijven werken en het ondertekende, het beloofde, ook gewaarheid laten worden. Ook in Leuven bleken vormen van homofoob geweld aanwezig te zijn. Als stad willen we onze verantwoordelijkheid blijven opnemen. Er is nog werk rond sensibilisering en assertiviteit. Ook andere zaken uit het verkiezingsmemorandum nemen we op in onze samenwerking. Het bestuursakkoord is nog niet geschreven, aangezien we concrete, becijferde voorstellen willen maken en uitvoeren. Ik beloof om me verder te blijven in te zetten, als schepen van Gelijke Kansen. Wat ik al wél kan zeggen, is dat er 10.000 euro nominatief is opgenomen in de werkingstoelage. Hoewel het een financieel moeilijke legislatuur is, is er dus 10.000 euro extra ingeschreven, ter ondersteuning van de werking van het Holebihuis.”

Terugblik 2012
Tom Caubergs, ondervoorzitter van het Holebihuis, blikte in zijn nieuwjaarspeech tevreden terug op het voorbije jaar: "2012 was een zeer boeiend jaar, vol nieuwe initiatieven, projecten en ideeën voor de toekomst. Op onze vorige Algemene Vergadering hebben we een aantal krijtlijnen uitgezet, waar we het voorbije jaar aan gewerkt hebben. Zo zijn we gestart met vijf werkgroepen waar vrijwilligers zich in kunnen engageren, namelijk de werkgroep Take Care, Evenementen, Politiek, Subsidies en Communicatie. We zijn in 2012 volop gegaan voor zichtbaarheid: zo was er een grote affichecampagne tijdens de Belgian Pride week en namen we deel aan verschillende welzijns- en infobeurzen en evenementen. In het centrum van Leuven hingen er regelmatig grote straatbanners van het Holebihuis.”

Het Holebihuis organiseerde naar aanleiding van de verkiezingen ook een debat. In Leuven ondertekenden politici uit alle politieke partijen (uitgezonderd Vlaams Belang) de Regenboogbeleid-actiepunten met de intentie om werk te maken van een lokaal holebi- en transgenderbeleid. Er waren ook sensibiliseringsacties naar aanleiding van Wereldaidsdag.

Vooruitzicht 2013
Het Holebihuis is 2013 ambitieus gestart. “Het Holebihuis wil in 2013 via allerhande campagnes en evenementen prominent in beeld komen”, verklaren voorzitster Martine Lebeuf en Tom Caubergs van het Holebihuis.

De prioriteiten van het Holebihuis in 2013 omvatten:
- een project 'gay bashing' met acties tegen onverdraagzaamheid waaraan wordt gewerkt in samenwerking met de Sociale Hogeschool Leuven;
- acties ten voordele van kwetsbare groepen en minderheidsheidsgroepen zoals holebi’s met een verstandelijke handicap, lesbiennes op leeftijd enzovoort;
- het Holebihuis bekender en zichtbaarder maken, samenwerkingen starten met welzijns- en hulporganisaties;
- blijvende HIV-preventie;
- een actief vrijwilligersbeleid uitbouwen.

Bron: zizo.online